فهرست مطالب

محیط زیست طبیعی - سال هفتاد و پنجم شماره 1 (بهار 1401)

نشریه محیط زیست طبیعی
سال هفتاد و پنجم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/03
  • تعداد عناوین: 13
|
  • فرزانه فیضی، امیرحسین حمیدیان*، رازقه اخباری زاده، مهدی جنوبی صفحات 1-6

    تصفیه خانه های فاضلاب منبع مهم انتشار میکروپلاستیک ها به شمار می روند. بخش بزرگی از میکروپلاستیک ها را در تصفیه خانه های فاضلاب می توان حذف کرد، ولی این تصفیه خانه ها همچنان حاوی مقادیر زیادی از میکروپلاستیک ها هستند که در نهایت به محیط زیست آزاد می شوند. تاکنون پژوهشی در زمینه تاثیر تصفیه خانه های فاضلاب در انتشار آلودگی میکروپلاستیک در تهران وجود ندارد. هدف این تحقیق، بررسی میزان انتشار ذرات میکروپلاستیک از تصفیه خانه فاضلاب در منطقه 22 شهر تهران است. به این منظور نمونه برداری از ورودی و خروجی تصفیه خانه فاضلاب این منطقه با استفاده از روش volume reduction توسط الک هایی با سه اندازه 300، 105 و 25 میکرومتر انجام گرفت و ذرات در ماتریکس آب پس از تیمارهای لازم و جداسازی ذرات توسط نمک یدید سدیم در زیر میکروسکوپ نوری بررسی شدند. یافته ها نشان می دهد که فرایند تصفیه دارای تاثیر چشمگیری بر حذف ذرات میکروپلاستیک است. پس از تصفیه به طور متوسط 2/15 ذره میکروپلاستیک در هر لیتر آب فاضلاب یافت شد. ذرات بزرگ تر به طور موثرتری حذف شدند (ذرات بزرگ تر از 300 میکرومتر و بین 300- 105 میکرومتر) و ذرات کوچک تر (105-25 میکرومتر) فراوانی بیشتری پیدا می کنند. در میان ذرات شناسایی شده فیبرها دارای بیشترین فراوانی بودند و فرگمنت ها در جایگاه دوم قرار داشتند. نتایج نشان می دهد که تصفیه خانه های فاضلاب می توانند منبع انتشار آلودگی میکروپلاستیک در محیط زیست شهری باشند.

    کلیدواژگان: آلودگی، تصفیه، تصفیه خانه فاضلاب، پلاستیک، میکروپلاستیک
  • سید رضا سید نژاد فهیم* صفحات 7-21

    هدف از این پژوهش بررسی آثار اقتصادی بلندمدت مسیولیت محیط زیستی شرکت های آلوده کننده از دیدگاه پایداری سود و واکنش سرمایه گذاران به سود است. برای دستیابی به اهداف پژوهش، 156 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1393 تا 1398 انتخاب شدند و با استفاده از رویکرد داده های تابلویی، فرضیه های پژوهش آزمون شدند. نتایج نشان داد که سود کل شرکت های مورد مطالعه پایدار است، اما مسیولیت محیط زیستی شرکت های آلوده کننده تاثیر معنی داری بر پایداری سود ندارد. همچنین سود شرکت‎های آلوده کننده، تاثیر مستقیمی بر واکنش سرمایه گذاران می گذارد. این در حالی است که سرمایه گذاران، واکنش معنی داری به افشای مسیولیت محیطزیستی شرکت های آلوده کننده نشان نمی دهند. یافته های این مطالعه می تواند مدیران را در مدیریت منطقی تنش بین سرمایه گذاری محیطزیستی در رابطه با سهام داران و کیفیت سودآوری کمک نماید. همچنین یافته ها، پیامدهای مهمی برای فعالان محیط زیست، سیاست گذاران و نهادهای نظارتی دارد.

    کلیدواژگان: سیاست های محیطزیستی، پایداری سود، واکنش سرمایه گذاران، آلودگی محیط زیست
  • بیتا باهری، سولماز دشتی* صفحات 22-37
    مناطق حفاظت شده به عنوان ابزاری مهم جهت حفظ تمامیت زیستگاه و تنوع گونه در نظر گرفته شده است و احداث این مناطق به معنای رها کردن آن ها به حال خود نیست، بلکه اعمال مدیریتی مستمر و کارآمد برای رسیدن به اهداف تعیین شده می باشد. اثرات ناشی از تهدیدها، مناطق حفاظت شده را آسیب پذیر می کند. بنابراین بررسی و ارزیابی تهدیدات در در این مناطق جهت ارایه راهکارهای مدیریتی ضروری می باشد. ارزیابی و آسیب پذیری جهت تدوین سیاست های مدیریت یکپارچه برای تصمیم گیران در جهت اولویت بندی فعالیت ها و بهبود آسیب پذیری مهم است. پارک ملی گلستان یکی از ارزشمندترین و بی نظیرترین مناطق تحت مدیریت و حفاظت نه تنها در ایران، بلکه در سراسر جهان به شمار می رود و دارای ارزش های بی شمار طبیعی، جنگل های سرسبز و بکر و گونه های متنوع گیاهی و جانوری می باشد. این پژوهش یک مطالعه توصیفی-تحلیلی با هدف ارزیابی آسیب پذیری پارک ملی گلستان با تلفیق مدل DPSIR و روش نوین ارزیابی آسیب پذیری، به منظور ارایه راهکارهای مدیریتی است. در این روش ابتدا با استفاده از مدلDPSIR ، نیرو محرکه، فشار، وضعیت، اثر و پاسخ، تهدیدها و ارزش های منطقه و ارتباط بین آن ها بررسی و ارزیابی شدند. درنهایت، راهبردهایی در قالب پاسخ های احتمالی به هر یک از مولفه های مدل  DPSIRارایه گردید. 5 نیروی محرکه اصلی با عنوان توسعه جمعیت، توسعه گردشگری، توسعه راه ها، چرای بی رویه دام، توسعه سکونتگاه ها و عدم مدیریت منسجم برای منطقه شناسایی و به تبع آن ها فشارها، وضعیت و اثرات منطقه مشخص و مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که در پارک ملی گلستان بیشترین اثرات تهدیدهای منطقه بر ارزش های اکولوژیک از جمله از بین رفتن حیوانات، گیاهان، زیستگاه حیات وحش و کاهش تنوع زیستی می باشند و از لحاظ آسیب پذیری، شکار غیرمجاز جانوران و آتش سوزی بیشترین آسیب را به منطقه وارد می کنند. در پایان راهبردهای مدیریتی برای مواجهه با عوامل تهدیدکننده ارایه گردید.
    کلیدواژگان: مدل DPSIR، ارزیابی آسیب ذیری، تهدیدها، ارزش ها، پارک ملی گلستان
  • محمد قلی زاده*، ابوالفضل پیکار پرسان، راحله معتمدی صفحات 38-48
    با توجه به اینکه بی مهرگان کفزی به عنوان شاخص زیستی در بوم سازگان های آبی مطرح می باشند؛ این مطالعه با هدف بررسی فراوانی و تنوع زیستی جوامع درشت بی مهرگان در رودخانه خرمارود، استان گلستان صورت گرفت. نمونه های کفزی به صورت فصلی از 5 ایستگاه با سه تکرار با استفاده از نمونه بردارگرب با سطح پوشش (225 سانتی متر مربع) در سال 1399 جمع آوری گردید. در مجموع تعداد 819 نمونه از موجودات بی مهره که متعلق به 6 راسته و 10 خانواده شناسایی شدند، که بیش ترین تنوع مربوط به راسته حشرات با 7 خانواده و بیش ترین فراوانی متعلق به Chironomidae (31/5 درصد) و سپس Tubificidae (22/47 درصد) می باشد. فصل بهار با 45 درصد بیشترین و فصل زمستان با 22 درصد کمترین میزان فراوانی را نشان شدند. بیش ترین فراوانی درشت بی مهرگان در ایستگاه 1 در بخش بالادست رودخانه (جنگلی-کشاورزی) (40/66 درصد) و کمترین مقدار آن در ایستگاه 5 پایین دست (قبل از اتصال به رودخانه چهل چای) (86/5 درصد) به دست آمد. نتایج نشان داد که بیش ترین میزان شاخص های تنوع شانون و سیمپسون در ایستگاه بالادست رودخانه، در فصل پاییز به ترتیب (0/32 ± 1/96) و (0/11 ± 0/85) به دست آمد. همچنین بیش ترین مقدار شاخص غنای گونه ای مارگالف در ایستگاه 3 در بخش میان دست رودخانه (نزدیکی به روستا و کشاورزی) فصل زمستان (0/4 ± 2/06) و شاخص یکنواختی پیلو در ایستگاه میان دست (0/19 ± 0/94) بهار بود. طبق آنالیز مقیاس گذاری چند بعدی (MDS) پراکنش کف زیان در بین ایستگاه ها، سه گروه مجزا را نشان داد. نتایج PCA نشان داد که مواد آلی و رس مهمترین عوامل محیطی در تغییرات جوامع بی مهره در رودخانه خرمارود، استان گلستان است. بر اساس یافته های این مطالعه به نظر می رسد افزایش مواد آلی از مناطق کشاورزی، پساب های شهری و روستایی هم جوار باعث افزایش آلودگی و افزایش گونه های مقاوم به آلودگی از جمله Tubificidae و Chironomidae شده است، که استفاده از شاخص های زیستی می تواند به عنوان ابزار مناسبی جهت ارزیابی کیفیت منابع آبی بکار برده شود.
    کلیدواژگان: درشت بی مهرگان کفزی، شاخص زیستی، رودخانه خرمارود
  • مریم یعقوب زاده*، افشین دانه کار، منیر حقیقت، مجید مشهدی رفیعی، سعید لطفی خواه صفحات 49-63
    در این پژوهش به منظور تعیین مناطق حساس محیط زیستی سواحل استان سیستان و بلوچستان، ابتدا فهرست اولیه معیارهای تعیین مناطق حساس ساحلی در دو گروه اکولوژیک و انسانی در دو ناحیه ساحلی و کرانه ای-دریایی شناسایی و سپس پرسشنامه ای تهیه و روایی کیفی و کمی آن تعیین شد. فهرست نهایی معیارها به روش دلفی و تعیین وزن آن ها با روش تحلیل سلسله مراتبی انجام شد. پس از تهیه لایه هر یک از معیارها، روی هم گذاری آن ها براساس تجمیع فصل مشترک معیارهای مورد استفاده در هر یک از زمینه های اکولوژیک و انسانی انجام و پنج طبقه حساسیت برای آن در نظر گرفته شد. سپس براساس یک ماتریس تصمیم گیری و طبقه بندی صورت گرفته برای حساسیت اکولوژیک و انسانی، وضعیت نهایی حساسیت محیط زیست منطقه ساحلی تعیین شد. نتایج پهنه بندی مناطق حساس اکولوژیک نشان داد طبقه حساسیت خیلی زیاد 24/8 درصد از خشکی و 1/9 درصد از مساحت دریا در منطقه ساحلی را به خود اختصاص می دهد. بیشترین سطح طبقه حساسیت انسانی نیز در هر دو منطقه ساحل و دریا در طبقه حساسیت خیلی کم قرار دارد. براساس نتایج حاصل از ماتریس تحلیل وضعیت محیط زیست، بیشترین سطح حساسیت محیط زیستی در طبقه حساسیت ضعیف و پس از آن در طبقه حساسیت شدید قرار دارد. با توجه به اینکه در محدوده مطالعه، تاکنون  اقدامات مراقبتی و ملاحظات توسعه به تفکیک سه حساسیت اکولوژیک، انسانی و محیط زیستی مورد بررسی قرار نگرفته و این مطالعه به عنوان اولین مطالعه ای است که به این موضوع پرداخته است، اقدامات و ملاحظات مربوط به این مناطق برای استفاده در برنامه مدیریت محیط زیست منطقه ساحلی پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: حساسیت محیط زیستی، محیط زیست ساحلی، ناحیه ساحلی، پهنه ندی سواحل، سیستان و بلوچستان
  • علی کاظمی* صفحات 64-76
    حضور ترکیبات دارویی در محیط زیست تهدیدی جدی برای بشر تلقی می شود و ورود این مواد به منابع آبی، سبب آلودگی گیاهان، خاک و جانوران شده و مشکلاتی را برای بهداشت عمومی ایجاد می کند، این امر تامین تسهیلات تصفیه فاضلاب در منابع تولید این مواد را ضروری می نماید تا از رها شدن بی رویه آن ها در محیط زیست جلوگیری به عمل آید. از این رو، استفاده از نانو جاذب ها، روشی نوین با کارایی بالا جهت حذف آنتی بیوتیک ها از محیط های آبی است. نانولوله کربنی به دلیل خاصیت منحصر به فرد خود، از جمله موادی است که می توان جهت حذف آنتی بیوتیک ها از آن استفاده کرد. در این مطالعه، نانو جاذب از نانولوله های کربنی تهیه شده و سپس به روش حلال گرمایی، مغناطیسی شد و با گروه آمین اتیلن دی آمین عامل دار گردید. آنالیز های وزن سنجی حرارتی، عنصری، طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه و آنالیز تعیین قدرت مغناطیسی به منظور تشخیص و بررسی ویژگی های نانوجاذب سنتز شده صورت پذیرفت. سپس این نانوکامپوزیت برای حذف آنتی بیوتیک اکسی تتراسایکلین از محلول های آبی در سیستم ناپیوسته مورد مطالعه قرار گرفت. عوامل موثر بر میزان جذب مانند pH، مقدار جاذب، زمان تماس و غلظت اولیه آنتی بیوتیک مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد بیشترین ظرفیت جذب تعادلی برای آنتی بیوتیک مورد مطالعه 122/8 میلی گرم بر گرم است. همچنین نانوجاذب سنتز شده در این تحقیق از ظرفیت جذب نسبتا بالایی برای جذب آنتی بیوتیک اکسی تتراسایکلین برخوردار و استفاده از این جاذب در سیستم تصفیه پساب از نظر محیط زیستی توجیه پذیر می باشد.
    کلیدواژگان: حذف آنتی بیوتیک، اکسی تتراسایکلین، نانولوله کربنی مغناطیسی
  • شهربانو منجذب مرودشتی*، کمال امیدوار صفحات 77-88
    یکی از چالش های قرن 21، تغییراقلیم است. تغییراقلیم می تواند بر متغیرهای اقلیمی تاثیر بگذارد که این بر آب و هوای سیاره تاثیر زیادی خواهد داشت. دما و بارش از عناصر اصلی شکل گیری اقلیم می باشند، که تغییرات آن، ساختار آب و هوایی هر محل را دگرگون می سازد. بنابراین در این تحقیق، تاثیر تغییراقلیم بر دما و بارش بندر عباس با استفاده از مدل های گردش عمومی و مدل ریزمقیاس نمایی LARS-WG6 تحت سناریوهای RCP8.5 و RCP4.5 در دوره 2040-2020 بررسی شده و متغیرهای اقلیمی عنوان شده مقایسه و همبستگی مقادیر با استفاده از آزمون T استیودنت مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشان داد که دمای حداکثر و حداقل ماهانه به جز موارد محدود در هر چهار مدل و دو سناریو افزایش خواهند داشت. بالاترین میزان افزایش دمای حداقل و حداکثر به ترتیب در ماه ژوین، مدل HadGEM2-ES، سناریوی RCP4.5 (3/65 درجه سانتی گراد) و ژانویه مدل HadGEM2-ES، سناریوی RCP4.5 (2/48 درجه سانتی گراد) اتفاق افتاده است. این افزایش در میانگین سالانه و فصلی تکرار شده و به طور متوسط دمای حداقل و حداکثر سالانه به ترتیب 1 و 0/86 درجه سانتی گراد افزایش خواهند داشت. همچنین مدل ها به طورکلی افزایش بارش را در اکثر موارد پیش بینی کردند. بیشترین افزایش را مدل GFDL-CM3 سناریوی RCP4.5 (25/82درصد) در ماه مارس پیش بینی کرده است. پیش بینی ها افزایش بارش سالانه و فصلی را نیز نشان دادند که میزان افزایش بارش در سناریوی RCP4.5 بیشتر از سناریوی RCP8.5  بوده است. به طور کلی نتایج نشان داد که در سطح اطمینان 95 درصد تفاوت معنی داری بین داده های واقعی و داده های حاصل از مدل در مواردی وجود دارد. درنتیجه بندرعباس در آینده، افزایش بارش و دما را تجربه خواهد کرد که این می تواند خطر وقوع حوادثی طبیعی مانند سیل و تنش های گرمایی را در منطقه افزایش دهد. مدیریت این شرایط، ضروری بوده و نتایج مطالعه حاضر می تواند جهت اتخاذ راهکارهایی برای مشکلات مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: تغییراقلیم، بندر عباس، ریز مقیاس نمایی، مدل های گردش عمومی جو، LARS-WG6
  • سینا سبحانی نیکو، احمد جعفر نژاد چقوشی، سید حسین رضوی حاجی آقا، محسن آرمین* صفحات 89-103
    در فرآیندهای تولید صنعت پتروشیمی مواد شیمیایی سمی و خطرناکی وجود دارد که امروزه باعث شده تصفیه پساب صنایع پتروشیمی یکی از مهم ترین مسایل زیست محیطی جهان باشد. بنابراین در این تحقیق ، اقدام به ارایه مدل بهینه سازی مشخصات خاک به منظور طراحی فیلتر طبیعی تصفیه پساب شرکت پتروشیمی شهید تندگویان با بکارگیری روش سطح پاسخ (RSM) شد. بدین منظور، پس از انتخاب خاک های مورد نظر در شهرستان بهمیی استان کهگیلویه و بویراحمد و نمونه برداری از آن ها، مشخصات فیزیکی و شیمیایی خاک های مورد تحقیق  شامل اسیدیته (pH)، هدایت الکتریکی (EC)، درصد ماده آلی (OM) و درصد رس (Clay)  تعیین شد. در مرحله بعد اقدام به طراحی 12 فیلتر طبیعی خاک در ابعاد کوچک در محیط آزمایشگاهی شد و پس از تهیه پساب از شرکت پتروشیمی تندگویان اقدام به انجام آزمایش های فیلتراسیون پساب شد. چهار پارامتر اسیدیته (pH)، کل مواد جامد معلق (TSS)، مقدار آهن (Fe) و مقدار منگنز (Mn) پساب خروجی از فیلترها به عنوان متغیرهای پاسخ تعیین شدند. سپس به روش سطح پاسخ هیستوریکال بین چهار پارامتر خاک (متغیرهای مستقل) و هرکدام از پارامترهای پساب (متغیرهای پاسخ) با استفاده از نرم افزار آماری Design-Expert مدل های رگرسیونی برازش داده شد. مدل های رگرسیونی به منظور رسیدن به مقدار بهینه پارامترهای فیزیکی و شیمیایی خاک با هدف بهترین خروجی پساب با کمترین میزان آلودگی با الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات (PSO) بهینه شدند. نتایج نشان داد که، پارامترهای اسیدیته، هدایت الکتریکی، ماده  آلی و درصد رس زیاد خاک باعث افزایش اسیدیته و کاهش کل مواد جامد معلق، آهن و منگنز موجود در پساب خواهند شد و از این طریق در تصفیه پساب پتروشیمی نقش موثری دارند. نتایج الگوریتم بهینه سازی نیز نشان داد که، هدایت الکتریکی 3 دسی زیمنس بر متر، اسیدیته 7/9، درصد ماده  آلی 2/95 و میزان رس 50 درصد بهینه ترین مقادیر پارامتر های خاک هستند که پارامتر های خروجی پساب آن ها شامل مقادیر اسیدیته خنثی بالای 7، کل مواد جامد معلق 90 ، آهن 1 و منگنز 2/3 میلی گرم بر لیتر است. نتایج این تحقیق می تواند به ساخت یک فیلتر طبیعی خاک در ابعاد بزرگ کمک کند.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، فیلتر خاکی، روش سطح پاسخ، پساب صنعتی، پتروشیمی شهید تندگویان
  • سید مرتضی موسوی راد*، محبوب صفاری، محمدجواد حسنی، مرجان شاکری، نجمه نظری صفحات 104-118

    به منظور تاثیر احتمالی نشت سد باطله معدن مس چهارگنبد بر منابع آبی محدوده سد، مطالعات کیفی آب های سطحی و زیرزمینی، در دو فصل خشک و تر انجام شد. تعداد 10 نمونه آب، از بخش های مختلف محدوده سد باطله به منظور آنالیزهای کیفی آب از جمله ویلکاکس و شولر و همچنین با استفاده از نرم افزار Arc GIS، نمودارهای مربوطه مورد تفسیر قرار گرفت. نتایج نشان داد که آب آشامیدنی و کشاورزی در منطقه، در حد استانداردهای جهانی زیست محیطی می باشد. میزان کلراید در آب زهکش سد باطله mg/l 499  به دست آمد که 99 واحد از میزان استاندارد تعریف شده شرب ایران (400mg/l) و 149 واحد از میزان استاندارد کشاورزی (mg/l 350) بیشتر شده است. همچنین، نتایج نشان داد میزان منیزیم در فصل خشک نسبت به فصل تر افزایش نسبی داشته است، که مقادیر بالای منیزیم نسبت به کلسیم آب در سامانه آبیاری روی کیفیت خاک تاثیر منفی گذاشته و خاک را به سمت قلیایی شدن پیش می برد. مولیبدن در نمونه های مربوط به سد در هر دو فصل تر و خشک از میزان استاندارد مصارف کشاورزی (10mg/l) بالاتر می باشد، که این افزایش در فصل خشک نمایان تر می باشد. مقادیر بی کربنات در فصل خشک نسبت به فصل تر افزایش محسوس تری نشان داد، که میزان این پارامتر در آب ورودی به کارخانه، رودخانه های اطراف و آب زهکش بیش از حد استاندارد کشاورزی به دست آمد. بنابراین پیشنهاد می شود، تعداد 23 چاه مشاهده ای به عمق حداکثر 50 متر به عنوان چاه پایش درجه 1 در اطراف سد باطله معدن مس چهار گنبد حفر گردد.

    کلیدواژگان: سدباطله، آب های سطحی و زیرزمینی، غلظت فلزات سنگین، معدن مس چهار گنبد
  • یوسف درویشی*، میلاد زارعی، میرکیوان سیار کاوردی صفحات 119-135
    در طول زمان، الگوهای پوشش زمین و به دنبال آن کاربری اراضی دچار تغییر و دگرگونی اساسی می شوند. بنابراین برای استفاده بهینه از قابلیت های منابع طبیعی، کسب اطلاعات دقیق از پتانسیل های کاربری اراضی امری ضروری است. هدف اصلی پروژه REDD کاهش گازهای گلخانه ای (متان، دی اکسید کربن و دی اکسید نیتروژن) و افزایش ترسیب کربن در منطقه با تغییرات شدید کاربری اراضی است. بنابراین به منظور حفاظت از منطقه کجور، نه تنها شناخت مناسب از عوامل انسانی، بلکه نقش عوامل طبیعی از جمله پوشش گیاهی با اهمیت می باشد. بر اساس اهداف REDD، بررسی تغییرات پوشش جنگل در محدوده مورد مطالعه با استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست (4 ، 5 و 8) برای سال های 1364، 1369، 1374، 1379، 1389، 1394 و 1396 انجام گردید. در پایان طبق روش (BioCF)  BioCarbon Fund و دوره پایه 1364-1396 مدل سازی تغییرات پوشش جنگل برای 30 سال آینده (تا سال 1425) صورت گرفت و میزان انتشار دی اکسید کربن تا سال 1425 محاسبه گردید. نتایج حاصل از بررسی شاخص های پوشش گیاهی بیانگر بهبود وضعیت پوشش در بازه مورد بررسی بودند. بنابراین بهبود شرایط پوشش را می توان به اعمال عملیات حفاظتی نسبت داد. براساس نتایج به دست آمده در سال 1425 طبقات پوشش اراضی فاقد پوشش، مساحتی در حدود  8 درصد، طبقه پوشش مرتعی 8/40 درصد و طبقه پوششی جنگل مساحتی معادل 15/1 درصد خواهند داشت. همچنین بین سال های 1396 تا 1425 در صورت عدم اجرای استراتژی، پروژه حدود 199569 هکتار(20درصد) پوشش جنگل تخریب می شود و 1995695 تن دی اکسید کربن انتشار می یابد که در صورت اجرای پروژه REDD این میزان انتشار به 405512 تن دی اکسید کربن می رسد که می توان از انتشار 1590183 تن دی اکسید کربن معادل (42 درصد) به جو فوقانی زمین جلوگیری نمود.
    کلیدواژگان: شاخص های پوشش گیاهی، گازهای گلخانه ای، کاربری اراضی، سنجش از دور
  • محسن آقایاری هیر*، محمد ظاهری، حسین کریم زاده، علی مجنونی توتاخانه صفحات 136-149
    حوضه آبخیز قلعه چای به عنوان یکی از حوضه های آبخیز دریاچه ارومیه دارای 36 روستا بوده که اغلب در زمینه کشاورزی فعالیت دارند. مشکل اصلی این محدوده از حدود 20 سال گذشته، کاهش مداوم آب در دسترس است. کمبود منابع آب، ضرورت ارتقای بهره وری آب را ایجاب می کند. هدف پژوهش حاضر، بررسی و تحلیل مولفه های کلیدی موثر بر ارتقای بهره وری آب در 36 سکونتگاه های روستایی حوضه آبخیز قلعه چای و بررسی وضعیت جاری روستاها از نظر مولفه های کلیدی شناسایی است. جمع آوری داده ها به صورت پرسشنامه دلفی و با مشارکت خبرگان بوده که با نرم افزار میک مک تحلیل گردید. تعداد مولفه های مورد بررسی شامل 20 مولفه اثرگذار بر ارتقای بهره وری آب می باشد. تحلیل داده ها منجر به شناسایی 9 مولفه کلیدی موثر بر ارتقای بهره وری آب در محدوده حوضه آبخیز قلعه چای شد. مهم ترین مولفه های کلیدی شناسایی شده به ترتیب عبارت اند از: نوسازی کانال ها، کاهش مدت زمان آبیاری و افزایش دفعات، کاستن از وسعت اراضی در مناطق پرشیب، بهبود کیفی مدیریت و اتخاذ رویکرد همه جانبه، انتقال آب از منبع تا مزرعه با استفاده از کانال های سرپوشیده، استفاده از نهاده های کشاورزی با نیاز آبی کمتر، پرداخت یارانه برای آبیاری بارانی و قطره ای، استفاده از تجهیزات پیشرفته کاهنده مصرف آب و ارتقای مهارت روستاییان در زمینه بهره وری آب که با امتیازهای 767، 766، 655، 654، 632، 609، 608، 541 و 496 در اولویت های اول تا نهم قرار دارند. نتایج اولویت بندی روستاها از نظر مولفه های کلیدی نشان داد که به ترتیب روستاهای هرگلان، آلمالو و توتاخانه با امتیازهای 0/042، 0/045 و 0/051 دارای بیشترین امتیاز هستند. با توجه به یافته های پژوهش، می توان گفت تحقق راهکارهای ارتقای بهره وری آب در گروه توجه هم زمان به تمامی مولفه و اتخاذ رویکرد همه جانبه است.
    کلیدواژگان: بهره وری آب، آینده نگاری، حوضه آبخیز، قلعه چای، سکونتگاه های روستایی
  • زینب نظری، مظاهر معین الدینی*، سلمان زارع، رضا رفیعی صفحات 150-164
    امروزه، با توجه به اثرات منفی مالچ های نفتی بر محیط زیست، استفاده از مالچ های سازگار با محیط زیست توجه زیادی را به خود معطوف کرده است. هدف از پژوهش حاضر، تعیین بهترین ترکیب از ویناس، فیلترکیک، باگاس و خاکستر باگاس به عنوان مالچ از نظر شاخص های محیط زیستی در شمال خرمشهر است. در این مطالعه، از ترکیب ویناس (0، 100 و 200 گرم) با باگاس (0، 25 و 50 گرم)، خاکسترباگاس (0، 25 و 50 گرم)، فیلترکیک (0، 12/5 و 25 گرم) و یک لیتر آب، 81 تیمار فراهم شده است. در گام اول، از بین 81 تیمار، تیمارهای در محدوده مناسب شوری و اسیدیته تعیین شدند و در گام دوم، پس از مالچ پاشی (35 تیمار بهینه در گام اول) روی سینی های آزمایشگاهی (100×30 ×2 سانتی متر)، مقاومت برشی، مقاومت فشاری، مقاومت به ضربه، ضریب درز و ترک سطحی برای تیمارهای بهینه با حداقل سه تکرار اندازه گیری شده است. در گام سوم، مالچ های منتخب در گام دوم به صورت کیفی امتیازبندی شده است. درگام چهارم، تیمارهای منتخب در گام قبلی از لحاظ شاخص های عناصر سنگین (کادمیوم، کروم، سرب، روی، آرسنیک، جیوه، وانادیم و نیکل)، شوری، اسیدیته وخصوصیات شیمیایی (کلسیم، منیزیم، سدیم، سولفات، کلر، فسفر، پتاسیم، کربن آلی،  نیتروژن و نسبت جذب سدیم)، موردبررسی قرار می گیرند. در گام آخر تیمارها از لحاظ شاخص های محیط زیستی بااستفاده از مدل تاپسیس رتبه بندی شدند و تیمار با بالاترین شاخص نزدیکی، به عنوان مالچ بهینه انتخاب شد. نتایج مدل تاپسیس نشان داد که تیمار 19 (100 گرم ویناس، 50 گرم باگاس، فاقد خاکسترباگاس و 12/5 فیلترکیک)، با شاخص نزدیکی 0/89 رتبه اول را به دست آورده است. براساس نتایج این پژوهش، می توان نتیجه گیری کرد که کاربرد ویناس (100 گرم) در تیمار بهینه، منجر به افزایش رتبه مالچ ویناسی از لحاظ شاخص های محیط زیستی با شاخص نزدیکی 0/89 خواهد شد. از سوی دیگر، حضور باگاس و فیلترکیک در مالچ بهینه، بر افزایش مقاومت برشی (تا 2 کیلوگرم برسانتی مترمربع نسبت به شاهد) و کاهش ضریب درز و ترک (تا 1/8 درصد نسبت به شاهد) تاثیر به سزایی دارد.
    کلیدواژگان: ذرات معلق، باگاس، فیلترکیک، خاکستر باگاس
  • محمود احمدی*، داود درویش صفحات 165-176

    تحلیل های جهانی از ذرات معلق (PM2.5) نشان می دهد که در معرض قرار گرفتن مقابل این ذرات، پنجمین عامل خطر مرگ میر در جهان است. هدف از این تحقیق بررسی تغییرات آلاینده های معلق جوی در کلان شهرهای تهران، کرج، اصفهان، مشهد و شیراز با استفاده از تلفیق عمق نوری تصاویر ماهواره ای است. روش کار ابتدا از تصاویر ماهواره ای سنجنده های MODIS، MISR و SeaWifs استفاده شد سپس برای صحت سنجی، از داده های ایستگاه های کنترل کیفی کلان شهرهای ایران و شاخص های آماری استفاده شد. همچنین برای تحلیل روند، روش من -کندال و شیب سنس بکار گرفته شد. نتایج نشان داد تغییرپذیری سالیانه ذرات معلق (PM2.5) طی دوره آماری 2000-2018 روندی افزایشی را در تمامی کلان شهرهای ایران دارد. شهرستان تهران بیشینه میزان PM2.5 را نشان داد که بیشتر از سایر کلان شهرها است. بعد از آن کرج و اصفهان بیشترین مقدار را به خود اختصاص دادند. همچنین مقدار روند و شیب روند PM2.5 در تمامی کلان شهرهای روند افزایشی داشت. این مقدار روند، برای تهران در سطح آماری 0/05 معنی دار است؛ به طوری که نمره Z آزمون من-کندال برای تهران 1/998 به دست آمده است. کمترین مقدار روند ذرات معلق در کلان شهر اصفهان با نمره Z آزمون من-کندال 0/02 است. اثرات مناطق شهری و تغییرات ارتفاعی بیش ترین تغییرات فضایی مقدار PM2.5 برآورد شده را نشان می دهند. مقدار PM2.5 در تمامی کلان شهرها دارای تنوع فضایی بالایی بود؛ علت این تغییرپذیری به دلیل نزدیکی به منابع اصلی گرد و غبار و آلایندهای شهری و صنعتی سوی دیگر است.

    کلیدواژگان: آلاینده جوی، ماهواره، توزیع فضایی، مک-کندال، کلان شهر ایران
|
  • Farzaneh Feizi, Amir Hossein Hamidian *, Razegheh Akhbarizadeh, Mehdi Jonoobi Pages 1-6

    Wastewater treatment plants are known as an important source of microplastics. Though a major proportion of microplastics are removed in wastewater treatment plants, the effluent of plants contain a significant amount of microplastic particles which eventually release into the environment. Until now there is no investigation on the role of wastewater treatment plants on the release of microplastics in Tehran. This study aims to assess the discharge amount of microplastic particles from wastewater treatment plant in district 22 of Tehran. Sampling was conducted from the influent and effluent of the plant with grab method and sieving through 300, 105 and 25 µm stainless still filters.  Retained samples were treated to remove organic and inorganic materials. Then particles were detected, counted and analyzed under microscope (*10). Results indicate that treatment process has a significant impact on microplastic particles removal. After the treatment process, the average of 2.15 MP/liter were found in the effluent. Larger particles were removed effectively (at the size of ≥300 and 105-300 µm) and smaller particles (25-105 µm) indicated a higher abundance. Among the detected particles fibers had the highest abundance and then fragment were at the second order. This finding indicates that waste water treatment plants can act as a source for microplastic pollution in the urban environment.

    Keywords: Pollution, Wastewater Treatment Plant, plastic, microplastics
  • Seyed Reza Seyed Nezhad Fahim * Pages 7-21

    The purpose of this study is to investigate the long-term economic effects of corporate environmental responsibility of polluting companies from the perspective of earnings persistence and investors' response. To achieve the research objectives, 156 companies listed in the Tehran stock-exchange during 2014-2019 were selected and using the panel data approach, research hypotheses were tested. The results indicate that of all the studied companies have earnings persistence, but the corporate environmental responsibility of the polluting companies does not have a significant effect on the earnings persistence. Also, the profits of polluting companies have a direct impact on the reaction of investors. Investors, however, do not show a significant reaction to the disclosure of the environmental responsibility of the polluting companies. Findings of this study can help managers in rationally managing the tension between environmental investment in relation to shareholders and the quality of profitability. The findings also have important implications for environmental activists, policy makers and regulatory bodies.

    Keywords: environmental policies, Earnings Persistence, Investor Response, Environmental Pollution
  • Bita Baheri, Soolmaz Dashti * Pages 22-37
    Protected areas are considered as an important tool for maintaining the integrity of the habitat and species diversity, and the construction of these areas does not mean leaving them alone, but continuous and efficient management practices to achieve the set goals. The effects of threats make protected areas vulnerable. Therefore, reviewing and evaluating threats in protected areas is necessary and essential to provide management solutions. Vulnerability is important for developing integrated management policies for decision makers in order to prioritize activities and improve vulnerability. Golestan National Park is one of the most valuable and unique areas under management and protection not only in Iran but also around the world and has countless natural values, lush and pristine forests and diverse species. It is plant and animal. This research is a descriptive-analytical study with the aim of assessing the vulnerability of Golestan National Park by combining the DPSIR model and the new vulnerability method in order to provide management solutions. In this method, first, using DPSIR model, driving force, pressure, status, effect and response, threats and values ​​of the region and the relationship between them were studied and evaluated. Finally, strategies in the form of possible responses to each component of the DPSIR model are presented. 5 The main driving forces such as population development, tourism development, road development, overgrazing, settlement development and lack of coherent management for the identified area and consequently the pressures, situation and effects of the area are identified and studied. Were located. The results of this study indicate that in Golestan National Park, the most effects of regional threats on ecological values, including the extinction of animals, plants, wildlife habitat and biodiversity loss, and in terms of vulnerability, illegal hunting of animals. In addition, fires cause the most damage to the area. Finally, management strategies to deal with threatening factors were presented.
    Keywords: DPSIR model, Vulnerability assessment, Threats, Values, Golestan national park
  • Mohammad Gholizadeh *, Abolfazl Peykar Porsan, Raheleh Motamedi Pages 38-48
    Benthic macroinvertebrate communities are a biological indicator in aquatic ecosystems. The aim of this study was to investigate the abundance and biodiversity of macroinvertebrate communities in Khormarud River, Golestan Province. Macroinvertebrate samples were collected seasonally from 5 stations with three replications in 2020 using a Vanveen grab with a cover area (225 cm2). A total of 819 specimens of macroinvertebrate belonging to 6 orders and 10 families were identified, with the highest diversity belonging to the order of insects with 7 families and the highest abundance belonging to Chironomidae (31.5%) and then Tubificidae (22.47%). Spring with 45% had the highest and winter with 22% had the lowest abundance. The highest distribution of macroinvertebrate was obtained in station 1 in upstream (40.66%) and the lowest in station 5 in downstream (5.86%). The results showed that the highest Shannon and Simpson diversity indices were obtained in station 1 in upstream of autumn season (1.96 ± 0.32) and (0.85 ± 0.11), respectively. Also, the highest values ​​of Margalf species richness index in station 3 in midstream of winter (2.06 ± 0.4) and Pielou's evenness index in station 3 (0.94 ± 0.19) were spring. According to the Multidimensional Scale Analysis (MDS), the distribution of macroinvertebrate among the stations showed three distinct groups. PCA results showed that organic matter and clay are the most important environmental factors in the changes of macroinvertebrate communities in Khormarud river, Golestan province. The results showed that this river due to increased organic matter from agricultural areas, adjacent urban and rural wastewater caused increased contamination of the benthos resistant to the pollution, including Tubificidae and Chironomidae, these indicators could be used as useful tools for evaluating water supplies quality.
    Keywords: Macroinvertebrate, Biological index, Khormarud river
  • Maryam Yaghoubzadeh *, Afshin Danehkar, Monir Haghighat, Majid Mashhadi Rafiee, Saeed Lotfikhah Pages 49-63
    In this study, for determination of environmental coastal sensitive areas in Sistan and Baluchestan province (Iran), the initial list of ecological and human criteria were identified in coastal and shore areas. Based on the identified criteria, a questionnaire was prepared and its qualitative and quantitative validities were determined. The final list of criteria and their weight achieved using Delphi and AHP method respectively. After preparing the criteria map (in ArcGIS software), both ecological and human weights aggregate individually during the overlaying process; and five sensitivity classes achieved. By using a decision-making matrix and the classification of ecological and human sensitivity map, final status of coastal environmental was determined. Results of the ecological zoning showed that 24.8% of land and 1.9 % of shore area were included in very high sensitivity class; and the widest range of human sensitivity (in both coastal and shore areas) was placed in very low sensitivity class. Based on the results of status analysis matrix, the weak and intensive classes of environmental sensitivity have the largest area, respectively. Considering that in this study area, care measures and development considerations have not been studied separately in three ecological, human and environmental sensitivities and this research is the first study, which has addressed this issue; the measures and considerations related to these areas, proposed for use in the Coastal Management Environmental Management Program (CEMO).
    Keywords: environmental sensitivity, Coastal Environment, coastal area, Coastal zoning, Sistan, Baluchestan
  • Ali Kazemi * Pages 64-76
    The presence of drug compounds in the environment is considered to be a serious threat to mankind and the entry of these substances into water resources leads to contamination of plants, soil and animals and creates problems for public health, which provides sewage treatment facilities in production resources It makes this material necessary to prevent them from releasing them in the environment. Hence, the use of nano-adsorbents is a novel high-performance method for removing antibiotics from aqueous media. Because of its unique properties, Multi-walled carbon nanotube (MWCNT) is one of the substances that can be used to remove antibiotics. In this study, MWCNT was synthesized and then became magnetic by magnetic thermal solvent method and was functionalized with the ethylenediamine amine group. The synthesized nanocomposite was characterized by Fourier Transform Infrared spectroscopy, vibrating sample magnetometry, thermal gravimetric analysis and CHNS elemental analysis. The nanocomposite was used for removal of Oxytetracycline (OTC) antibiotic from aqueous solution in batch system. The effect of various factors, such as pH, dosage of Magnetic MWCNT, contact time and initial concentration of antibiotic were investigated. The maximum equilibrium adsorption capacity for Oxytetracycline removal was 122.8 mg/g. The results showed that the synthesized nanocomposite in this research has a relatively high adsorption capacity for Oxytetracycline adsorption and the application of this adsorbent in wastewater treatment system could be reasonable in terms of the economic aspect.
    Keywords: Antibiotic removal, Oxytetracycline, magnetic multi-walled carbon nanotube
  • Shahranoo Monjazeb Marvdashti *, Kamal Omidvar Pages 77-88
    One of the challenges issues of the 21st century is climate change. One of its effects could be a change in climatic parameters that will have a great impact on the planet's climate. Temperature and precipitation are the two most important elements for describing climate that their changes also alter the climatic structure of any region. It is very important to study the temperature and precipitation trends in different time and regions. Therefore, in this study, the effect of climate change on temperature and precipitation in Bandar Abbas was investigated using four General Circulation Models (GCM) in the period 2020-2020. Moreover, LARS-WG6 statistical model was used for exponential microscale and two emission scenarios RCP8.5 and RCP4.5. The results of evaluation models by Correlation Coefficient (R2), Root Mean Square Error (RMSE), Mean Absolute Error (MAE) showed that LARS-WG6 software is a appropriate tool for reproducing precipitation and temperature for the future. The highest correlation coefficient is belonged to the minimum temperature in GFDL-CM3 models (0.92), MIROC5 (0.98) and the maximum temperature of GFDL-CM3 model (0.95). The highest and lowest correlation belonged to the minimum temperature and precipitation, respectively. The forecasting results of temperature and precipitation except for a few cases show that the maximum and minimum of monthly temperatures will increase in all four models and two scenarios. Highest increase in minimum and maximum temperature is determined in June, HadGEM2-ES model, RCP4.5 scenario (3.65 ° C) and January, HadGEM2-ES model, RCP4.5 scenario (2.48 ° C), respectively. This increase is repeated in the annual and seasonal average.  The average of minimum and maximum annual temperatures will increase by 1 and 0.86 ° C, respectively. The results of the models generally predicted an increase in precipitation in most cases. The GFDL-CM3 forecast the biggest increase in the RCP4.5 scenario (25.82%) in March. Forecast data also showed an increase in annual and seasonal rainfall. The RCP4.5 scenario recorded more increase in precipitation than RCP8.5 scenario. According to these results, Bandar Abbas will face an increase in rainfall and temperature in the future. This increase in temperature and rainfall can have devastating consequences in various sectors such as agriculture, tourism, water source, environment and health. As a result of events such as heat stress and devastating floods, damage to plants and animals, the spread of diseases caused by these changes, as well as reduced visits to tourist areas such as Hengam Island are some of the consequences that Bandar Abbas will face in the next twenty years. Therefore, the results of this study can be useful in recognition and solving problems related to climate change. According to the results of this study, managers in different sectors can assume the necessary strategies to adapt and reduce the consequence effects of climate change.
    Keywords: climate change, Atmospheric General Circulation Models (AGCM), Exponential microscale, Bandar Abbas, LARS-WG6
  • Sina Sobhani Niko, Ahmad Jafarnejad Chaghushi, Sayed Hossein Razavi Haji Agha, Mohsen Armin * Pages 89-103
    Petrochemical manufacturing processes incorporate toxic and dangerous chemicals, making petrochemical wastewater treatment one of the world's most critical environmental issues today. As a result, this research presents an optimization model of soil characteristics for designing a natural filter for the wastewater treatment of Shahid Tondgoyan Petrochemical Company using the response surface method (RSM). After selecting and sampling soils in Bahmaei city of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad provinces, the physicochemical characteristics of the studied soils were determined, including their acidity (pH), electrical conductivity (EC), percentage of organic matter (OM), and percentage of clay (Clay). Following that, 12 small natural soil filters were designed in the laboratory, and effluent filtration tests were conducted after preparing the effluent from Tondgoyan Petrochemical Company. As response variables, four parameters were determined for the effluent from the filters: acidity (pH), total suspended solids (TSS), iron content (Fe), and manganese content (Mn). We fitted regression models between the four soil parameters (independent variables) and each of the effluent parameters using Design-Expert statistical software (response variables). The PSO algorithm was used to optimize regression models to obtain the optimal values for soil physicochemical parameters to produce the best effluent with the least amount of pollution. The results indicated that parameters such as acidity, electrical conductivity, organic matter, and a high percentage of soil clay would increase the acidity and decrease the total suspended solids, iron, and manganese in the effluent, thereby assisting in the treatment of petrochemical effluent. Additionally, the optimization algorithm determined that an EC of approximately 0.03 dS/cm, an acidity of 7.9, an organic matter percentage of 2.95, and a clay content of 50% are the optimal values for soil parameters whose effluent output parameters included neutral acidity greater than 7, TSS 90, iron 1, and manganese 2.3 mg / l. The findings may aid in the construction of a large-scale soil filter.
    Keywords: Optimization, Soil Filters, Response Surface Method, Industrial effluent, Shahid Tondgoyan Petrochemical
  • Seyed Morteza Moosavirad *, Mahboob Saffari, Mohammad Javad Hassani, Marjan Shakeri, Najmeh Nazari Pages 104-118

    In order to influence the possible leakage of Chahar Gonbad copper tailings dam on water resources in the dam area, surface and groundwater quality studies were performed in two seasons, dry and wet. Some 10 water samples from different parts of the tailings dam area were evaluated for water quality analysis including Wilcox and Schuler. The results showed that the drinking and agricultural water samples in the region is in line with global environmental standards. The amount of chloride in the drainage water of the tailings dam was 499 mg / l, which is 99 units higher than the defined standard of Iranian drinking (400 mg / l) and 149 units higher than the standard agricultural level (350 mg / l). Also, the results showed that the amount of magnesium in the dry season compared to the wet season has a relative increase. That high amounts of magnesium compared to calcium in water in the irrigation system have a negative effect on soil quality and lead the soil to alkalinity. Molybdenum in tailings dam samples in both wet and dry seasons is higher than the standard level of agricultural use (10 mg / l), which is more evident in the dry season. The high concentration of molybdenum in waste samples is due to the proper mobility of this element in oxidative-acidic conditions. The amount of bicarbonate in the dry season increased more significantly than in the wet season. This increase can be due to the increasing temperature, pH and increase in water alkalinity, the source of those river bed rocks that with increasing water volume in the dry season has increased the concentration of these salts. Based on the results, it is suggested that 23 observation wells with a maximum depth of 50 meters be dug as monitoring grade 1 around the tailings dam of Chahar Gonbad copper mine.

    Keywords: Tailings Dam, Surface water, Groundwater, Heavy metal concentration, Chahar Gonbad copper mine
  • Yosef Darvishi *, Milad Zarei, Mirkeivan Sayyarkavardi Pages 119-135
    Over time, land cover patterns and subsequent land uses change fundamentally. Therefore, in order to make the best use of natural resources, it is necessary to obtain accurate information about land use potential. The main goal of the REDD project is to reduce greenhouse gasses (methane, carbon dioxide, and nitrogen dioxide) and increase carbon sequestration in areas with high land use change. Therefore, to protect the Kojoor area, it is important to properly understand not only human factors, but also the role of natural factors such as vegetation. Based on the objectives of REDD, the study of forest cover changes in the study area was conducted using Landsat satellite images (4, 5 and 8) for the years 1985, 1990, 1995, 2000, 2010, 2015 and 2017. Finally, using the BioCFon method (BioCF) and the base period 1364-1396, the change in forest cover was modeled for the next 4 years (until 1425) and the amount of carbon dioxide emissions was calculated until 2046. The results of examining the vegetation indices showed an improvement in cover condition over the study period. Therefore, the improvement in cover condition can be attributed to the application of protective measures. According to the results obtained in 2046, the land cover classes without land cover will have about 8%, the land cover class with pasture will have 40.8%, and the forest cover class will have an area of 51.1%. In addition, between 2017 and 1425, if the project strategy is not implemented, about 199569 hectares (20%) of forest area will be destroyed and 1995695 tons of carbon dioxide will be emitted, while this amount will be 405512 tons if the project REDD is implemented. The emission of 1590183 tons of carbon dioxide equivalent (42%) into the upper atmosphere of the Earth can be prevented.
    Keywords: Vegetation indices, Greenhouse gasses, Land use, remote sensing
  • Mohsen Aghayari Hir *, Mohammad Zaheri, Hosein Karimzadeh, Ali Majnouni- Toutakhane Pages 136-149
    The Qaleh Chai watershed as one of the watersheds of Lake Urmia has 36 rural settlements that are often active in agriculture. This area has been experiencing a reduction in available water for the past 20 years or so. Water scarcity has doubled the need to improve water productivity. The present study was conducted with the aim of forecasting water productivity in 36 rural settlements of the Qaleh Chai watershed. Data collection was in the form of a Delphi questionnaire with the participation of experts, which was analyzed with Micmac software. The number of components studied included 20 components affecting the promotion of water productivity. Data analysis led to the identification of 9 key components affecting the improvement of water productivity in the Qaleh Chai watershed. The most important key components identified are canal renewal, reducing irrigation time and increasing frequency, reducing the land area in steep areas, improving the quality of management and taking a comprehensive approach, transferring water from the source to the farm using Indoor canals, using of agricultural inputs with less water requirement, subsidies for sprinkler and drip irrigation, use of advanced equipment to reduce water consumption and improve villagers' water productivity skills respectively with scores 767, 766, 655, 654, 632, 609, 608, 541 and 496. The results of prioritizing the villages in terms of key components showed that the Harglan village, the Almalo village, and the Tutakhaneh village have the highest score (0.042, 0.045, 0.051), respectively. According to the research findings, It can be said that the realization of strategies to improve water productivity in the group is the simultaneous attention to all components and the adoption of a comprehensive approach.
    Keywords: Water Productivity, Foresight, Watershed, Qaleh Chai, Rural settlement
  • Zeinab Nazari, Mazaher Moeinaddini *, Salman Zare, Reza Rafiee Pages 150-164
    Today, due to the negative effects of oil mulches on the environment, has attracted a lot of attention the use of environmentally friendly mulches. The purpose of this study is to determine the best combination of vinasse, filter cake, bagasse and bagasse ash as mulch in terms of environmental indicators in the north of Khorramshahr. In this study, 81 treatments were provided with combination of vinasse (0, 100, 200 g), bagasse (0, 25, 50 g), ash bagasse (0, 25, 50 g), filtercake (0, 12.5, 25 g) and one-liter water. In the first step, among 81 treatments, were determined treatments in the appropriate range of salinity and acidity and in the second step, after mulching (35 optimal treatments in the first step) on laboratory trays (2×30×100 cm), have been measured shear strength, compressive strength, impact resistance, surface crack coefficient for optimal treatments with at least three replications. In the third step, the selected mulches are qualitatively scored. In the fourth step, the selected treatments in the previous step are examined in terms of the indicators of heavy elements (cadmium, chromium, lead, zinc, arsenic, mercury, vanadium, nickel), salinity, acidity and chemical properties (calcium, magnesium, sodium, sulfate, chlorine, phosphorus, (Potassium, organic carbon, nitrogen and sodium uptake ratio). In the last step, the treatments were ranked in terms of environmental indicators using the TOPSIS model and the treatment with the highest proximity index was selected as the optimal mulch. The results of TOPSIS model showed that treatment 19 (100 g vinasse, 50 g bagasse, no ash bagasse and 12.5 filter crack) with a proximity index of 0.89 was the first. Based on the results of this study, it can be concluded that the use of vinasse (100 g) in the optimal treatment will increase the rank of vinasse mulch in terms of environmental indicators with a proximity index of 0.89 and on the other hand, The presence of bagasse and filtercake in the optimal mulch has a significant effect on increasing the shear strength (up to 2 kg / cm2 compared to the control) and reducing the crack coefficient (up to 1.8% compared to the control).
    Keywords: suspended particles, Bagasse, filtercake, Bagasse ash
  • Mahmoud Ahmadi *, Davoud Darvish Pages 165-176

    Global analysis of particulate matter indicates the fifth highest risk of death in the world due to exposure to PM2.5. The purpose of this study is to analyze the monitoring and study of changes in air pollutants in the metropolises of Tehran, Karaj, Isfahan, Mashhad and Shiraz using a combination of optical depth of satellite images. Methods first, satellite images of MODIS, MISR and SeaWifs sensors were used, and the data of quality control stations of Iranian metropolises and statistical indicators were used for validation. Kendall and Sense slope methods were also used to analyze the trend. The results showed that the annual variability of suspended particles (PM2.5) during the statistical period of 2000-2000 has an increasing trend in all metropolises of Iran. The city of Tehran showed the highest PM2.5, which is more than other metropolises. After that, Karaj and Isfahan showed the maximum PM2.5. Also, the trend value and trend slope of PM2.5 trend is increasing in all metropolises; this value of trend is statistically significant for Tehran at the level of 0.05; So that the Z score of Man-Kendall test for Tehran is 1.998. The lowest value of suspended particles trend in Isfahan metropolis with Z-score of Mann-Kendall test is 0.02. The effects of urban areas and elevation changes show the most spatial variation of the estimated PM2.5. The amount of PM2.5 in all metropolises has a high spatial diversity; the reason for this variability is due to the proximity to the main sources of dust on the one hand and urban and industrial pollutants on the other.

    Keywords: Air pollution, Satellite, Space Distribution, Kendall, metropolis of Iran